” Το Michter’s Sour Mash βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε bourbon και rye, κι αυτό είναι ένα από τα πιο ωραία χαρακτηριστικά του. Παίρνει τη γλυκύτητα και τη ζεστασιά του bourbon αλλά κρατά και μια μικρή δόση πικάντικης ενέργειας από το rye, με αποτέλεσμα να έχει μια πολυπλοκότητα που σε κρατά σε ενδιαφέρον χωρίς να κουράζει.”
Το Michter’s Sour Mash είναι από εκείνα τα ουίσκι που έχουν τη δύναμη να σε κάνουν να χαμογελάς πριν ακόμα τα δοκιμάσεις γιατί από τη στιγμή που ανοίγεις το μπουκάλι σε τυλίγει ένα άρωμα γλυκό και γήινο μαζί, με νότες καραμέλας, βανίλιας, μελιού και ξύλου που σε προετοιμάζουν για κάτι πραγματικά απολαυστικό. Αν το κοιτάξεις στο ποτήρι του, θα προσέξεις το βαθύ κεχριμπαρένιο του χρώμα που λαμπυρίζει όμορφα στο φως σαν να σου λέει “έλα, δοκίμασέ με”. Κι όταν το κάνεις, η πρώτη γουλιά έρχεται απαλή αλλά γεμάτη χαρακτήρα, με μια ισορροπία που λίγα ουίσκι πετυχαίνουν τόσο φυσικά. Δεν είναι υπερβολικά γλυκό ούτε υπερβολικά πικάντικο, είναι κάπου στη μέση, εκεί που η γεύση γίνεται εμπειρία και κάθε επιπλέον ρουφηξιά μοιάζει καλύτερη από την προηγούμενη.
Το “sour mash” στον τίτλο του μπορεί να μπερδέψει κάποιον που δεν γνωρίζει τη διαδικασία, αλλά δεν έχει καμία σχέση με οξύτητα ή ξινίλα. Στην πραγματικότητα είναι μια παλιά και έξυπνη τεχνική που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί αποσταγματοποιοί, όπου ένα μέρος από τον προηγούμενο πολτό ζύμωσης χρησιμοποιείται για την επόμενη παρτίδα. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι πιο σταθερό, πιο ισορροπημένο και πιο “δεμένο” στη γεύση, με το Michter’s να έχει κάνει αυτή τη μέθοδο σχεδόν τέχνη. Κάθε μπουκάλι είναι σαν να κουβαλάει λίγη από τη σοφία των παλιών αποσταγματοποιών του Κεντάκι που ήξεραν πως το καλό ουίσκι δεν χρειάζεται φανφάρες, μόνο υπομονή, γνώση και καλή διάθεση.

Το Michter’s Sour Mash βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε bourbon και rye, κι αυτό είναι ένα από τα πιο ωραία χαρακτηριστικά του. Παίρνει τη γλυκύτητα και τη ζεστασιά του bourbon αλλά κρατά και μια μικρή δόση πικάντικης ενέργειας από το rye, με αποτέλεσμα να έχει μια πολυπλοκότητα που σε κρατά σε ενδιαφέρον χωρίς να κουράζει. Στη μύτη βγαίνουν αρώματα καραμέλας, βουτύρου και ψημένων ξηρών καρπών, ενώ στο στόμα ξεδιπλώνονται νότες κανέλας, γλυκού ψωμιού, φρούτων και μια υποψία δρυός που αφήνει μια μακριά, βελούδινη επίγευση. Είναι το είδος του ουίσκι που μπορείς να πιεις σκέτο για να το απολαύσεις σε όλο του το μεγαλείο, αλλά και να το χρησιμοποιήσεις σε ένα κλασικό cocktail για να δώσει χαρακτήρα χωρίς να επισκιάσει τα υπόλοιπα υλικά.
Αν το πιεις με φίλους, θα διαπιστώσεις ότι το Michter’s Sour Mash είναι εξαιρετικά κοινωνικό. Έχει αυτή τη “φιλική” αύρα που κάνει την κουβέντα να κυλάει πιο όμορφα και το γέλιο να βγαίνει πιο εύκολα. Δεν είναι ένα βαρύ, στοχαστικό ουίσκι που σε στέλνει σε φιλοσοφικές αναζητήσεις, είναι πιο πολύ το ουίσκι της παρέας, της χαλαρής βραδιάς, εκείνο που βάζεις στο τραπέζι και όλοι λένε “αυτό είναι καλό”. Κι όμως, παρά τη φιλική του φύση, έχει βάθος και ποιότητα που θα εκτιμήσει και ο πιο απαιτητικός γνώστης.
Η ιστορία του ονόματος Michter’s είναι επίσης κομμάτι της γοητείας του. Οι ρίζες του φτάνουν πίσω στα μέσα του 18ου αιώνα, όταν Γερμανοί μετανάστες αποστάζουν ουίσκι στην Πενσυλβάνια, και αργότερα η παράδοση αυτή μεταφέρθηκε στο Κεντάκι, τη γη των bourbon. Το brand πέρασε από δύσκολες εποχές, εξαφανίστηκε για λίγο, αλλά επέστρεψε πιο δυνατό και πιο προσεγμένο από ποτέ, με στόχο να τιμήσει την κληρονομιά του αλλά και να δείξει τι σημαίνει σύγχρονη αμερικανική ποιότητα. Αυτή η ανάμειξη παράδοσης και αναγέννησης είναι κάτι που νιώθεις σε κάθε γουλιά, σαν να πίνεις λίγο από την ιστορία της Αμερικής μέσα σε ένα ποτήρι.

Το Michter’s Sour Mash είναι ένα ουίσκι για όσους αγαπούν τις λεπτομέρειες αλλά θέλουν να τις απολαμβάνουν απλά. Μπορείς να το δοκιμάσεις σκέτο, να του προσθέσεις μια σταγόνα νερό για να “ανοίξει”, ή να το σερβίρεις με πάγο σε ένα μεγάλο ποτήρι, όπου κάθε γουλιά γίνεται μια μικρή στιγμή χαράς. Αν είσαι φίλος των cocktail, δοκίμασέ το σε ένα old fashioned ή ένα whiskey sour και θα καταλάβεις γιατί τόσοι bartenders το θεωρούν μυστικό όπλο για τέλεια ισορροπημένα ποτά. Είναι ευγενικό, στρογγυλό και γεμάτο προσωπικότητα, σαν εκείνον τον φίλο που πάντα έχει καλή διάθεση και ξέρει να κάνει τα πράγματα να δείχνουν λίγο πιο όμορφα.
Στο τέλος της ημέρας, το Michter’s Sour Mash δεν είναι απλώς ένα ακόμα ουίσκι στο ράφι. Είναι μια εμπειρία, μια μικρή απόλαυση που σε συντροφεύει μετά από μια κουραστική μέρα ή σε συνοδεύει σε μια όμορφη στιγμή με αγαπημένα πρόσωπα. Έχει αυτή τη μαγική ικανότητα να κάνει τον χρόνο να κυλά λίγο πιο αργά και τη διάθεση να γίνεται λίγο πιο ανάλαφρη. Είναι το ουίσκι που σε κάνει να εκτιμάς τις μικρές χαρές, να γελάς πιο εύκολα και να θυμάσαι πως η ζωή, όπως και ένα καλό ποτό, είναι για να τη γεύεσαι αργά και με ευγνωμοσύνη. Salute
