spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

spot_img

Damoiseau Rhum Arrange

Στο φετινό Athens Bar Show είχα την τύχη να δοκιμάσω το συγκεκριμένο αυτό απόσταγμα και η αλήθεια είναι πως εντυπωσιάστηκα ευχάριστα. Προσπάθησα με όποιο τρόπο είχα διαθέσιμο να καταφέρω να προμηθευτώ έστω μια φιάλη ώστε να το δοκιμάσουμε με την ομάδα του mudler.gr και να σας το παρουσιάσουμε.

Πριν ξεκινήσουμε καλό θα ήταν να μάθουμε κάποια βασικά πράγματα για αυτό το υπέροχο προϊόν. Τί είναι το rhum arrange, από πού ξεκίνησε, ποια είναι η προέλευση του κτλ….

Το Rhum Arrange πρόκειται για ένα εμφιαλωμένο κοκτέιλ από μόνο του, η χαρακτηριστική
γαλλική παράδοση της Καραϊβικής να αρωματίζει το ρούμι με φρούτα, βότανα και μπαχαρικά
άρχισε να κάνει τον γύρω του κόσμου .
Στον κόσμο των αποσταγμάτων, ένα ωραίο εμφανισιακά μπουκάλι πάντα κεντρίζει το
ενδιαφέρον του καταναλωτή, αυτό συνήθως σημαίνει υποβλητική τέχνη ετικετών, που
συνήθως προσφέρει μια μοντέρνα έκφραση αυτού που βρίσκεται κάτω από το καπάκι. Αλλά
εδώ, το 2022, υπάρχει ένα νέο μπουκάλι ρούμι στα ράφια που δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στη
κάβα, βασιζόμενο σε παραδόσεις αιώνων από όλο τον κόσμο του γαλλόφωνού ρούμι
προσφέρει ένα ξεχωριστό και νόστιμο πλεονέκτημα στη σύγχρονη εποχή των αποσταμάτων
ζαχαροκάλαμου.
Ονομάζεται Arhumatic και κατάγεται από τη Γαλλία μέσω της Γουαδελούπης. Είναι ίσως η
πρώτη εμφιάλωση που διατίθεται στο εμπόριο ως rhum arrange, που σημαίνει λίγο πολύ
«ρούμι με πράγματα μέσα» όπως φρούτα, βότανα και μια πινελιά από σιρόπι ζαχαροκάλαμου.

Όλα προσεκτικά ισορροπημένα με ένα άγγιγμα της τοπικής αγροτικής αγοράς . Παρόλο που
είναι αλήθεια ότι πρόκειται για ρούμι με γεύσεις, απέχει πάρα πολύ από τα τεχνητά,
αρωματισμένα ρούμια που μπορεί να βρείτε σε μια κάβα. Και στο μπουκάλι, τα φρούτα και τα
βότανα του Arhumatic αφηγούνται μια ιστορία χωρίς τεχνάσματα. Μοιάζει εντελώς
διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο στο ράφι.

Rhum Arrange Damoiseu


Το Arhumatic παράγεται στη Γαλλία και έγινε διαθέσιμο στην αγορά σε περιορισμένες
ποσότητες καλοκαίρι του 2022 μέσω της La Maison & Velier, ενός παγκόσμιου διανομέα
αποσταγμάτων με επίκεντρο τα r(h)ums με βάση τον φρέσκο χυμό ζαχαροκάλαμου. Αλλά
η ίδια η αρωματική παράδοση εκτείνεται εκατοντάδες χρόνια πίσω και εκφράζεται
ευδιάκριτα στους πολιτισμούς που τη δημιουργούν. «Υπάρχει μια μακρά παράδοση στην
Καραϊβική, όπως και στη La Reunion και τον Μαυρίκιο, της διαβροχής του ρουμιού μαζί με
φρούτα, βότανα και μπαχαρικά», λέει ο Johann Jobello, ο οποίος μεγάλωσε μοιράζοντας
χρόνο μεταξύ Γαλλίας και Μαρτινίκας, και σήμερα είναι υπεύθυνος προϊόντων στο La
Maison & Velier.
«Rhum arrange λέγεται στο La Reunion, αλλά kleren trempé στην Αϊτή και μπορεί να λέγεται punch ή λικέρ στη Μαρτινίκα και τη Γουαδελούπη».
Ο Jobello συνεχίζει περιγράφοντας τη διαδικασία ως μέρος της κουλτούρας της
Καραϊβικής, με ένα ήθος DIY «μια ενορχηστρωμένη συμφωνία» , με κλασικές συνταγές και παραδόσεις που αλλάζουν με τις εποχές.

Οι ρίζες του είναι ομολογουμένως ταπεινές: «Rhum arrangé» σημαίνει «βελτιωμένο ρούμι», λέει ο Jobello και αναπτύχθηκε για να πίνουν ρούμι που δεν ήταν πολύ νόστιμα, ειδικά σε μια εποχή που οι παραγωγές ρουμιού δεν ήταν τόσο καθαρές και ακριβείς όπως είναι σήμερα. Τα φρούτα σου δίνουν γεύσεις και η ζάχαρη ενισχύει αυτές τις γεύσεις και κρύβει τα ελαττώματα. Με αυτόν τον τρόπο, το rhum arrangé θυμίζει ρούμι, ή οποιονδήποτε άλλον από τους αναρίθμητους κόμβους της ανθρώπινης εφευρετικότητας στο φαγητό και το ποτό με τους οποίους πετυχαίνουμε κάτι νόστιμο από τα υπολείμματα.

Στην περίπτωση του Arhumatic, οι ιδρυτές Thierry και Clémence Ogez ήρθαν στον κόσμο του ρούμι μέσω της 15χρονης καριέρας τους ως πωλητές φρούτων. Προσγειώθηκαν στο
arrange ως ένας τρόπος να «δώσουν μια δεύτερη ζωή σε αυτά τα φρούτα», λέει ο Thierry
Ogez. Ξεκίνησαν τη μάρκα το 2014 και θεωρούν ότι είναι «craft arrange», δίνοντας
ιδιαίτερη προσοχή στην προμήθεια φρούτων και βοτάνων, κόβοντας προϊόντα με το
χέρι και εμφιαλώνοντάς τα όλα χρησιμοποιώντας rhum agricole από το αποστακτήριο
Damoiseau στη Γουαδελούπη. Κάθε εμφιάλωση είναι λίγο πολύ ένα ανεξάρτητο κοκτέιλ
από μόνο του, με γεύσεις όπως φρούτο του πάθους και βανίλια, λεμονόθυμαρο και
τζίντζερ, και μια εκπληκτικά πολύπλοκη σταφίδα ρούμι, στην οποία μια συλλογή από
σταφίδες και σουλτανίνες (γνωστές και ως χρυσές σταφίδες) που συναντάμε και στα
ρούμια από την Τζαμάικα.


Η εμφιάλωση σε αυτό το στυλ έχει το πλεονέκτημα ότι είναι όμορφο, προσελκύοντας τους
περίεργους και τους διψασμένους. «Η αισθητική είναι σημαντική για εμάς γιατί
αντιπροσωπεύει την ποιότητα της φρουτοπαραγωγής και του ίδιου του φρούτου», προσθέτει
ο Ogez (κάποτε φρουτοπώλης, πάντα φρουτοπώλης). «Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι πελάτες τα
κρατούν ως διακοσμητικά αντικείμενα». Αλλά μπορείτε, φυσικά, να επιλέξετε να το πιείτε
τώρα, και μάλιστα πολύ ευχάριστα. Ο Jobello της La Maison & Velier συνιστά να κρυώνετε
τα μπουκάλια Arhumatic στο ψυγείο πριν τα απολαύσετε ή να προσθέσετε μερικά
παγάκια – και οι δύο αυτές μέθοδοι βοήθησαν να μειωθεί η γλυκύτητα του ποτού και
άνοιξαν μέρος της λουλουδένιας φύσης και της πολυπλοκότητας του φρούτου. Η
έκφραση των φρούτων του πάθους και της βανίλιας φωλιάζει υπέροχα στον φρέσκο
χυμό λάιμ σε ένα Ti’ Punch. (Παρέλειψα το πρόσθετο σιρόπι από ζαχαροκάλαμο, αφού το
Arhumatic έχει ήδη εμφιαλωθεί με μια δόση από αυτό).


Πόσο διασκεδαστικό είναι αυτό, να σκεφτόμαστε το arrange σχεδόν σαν ένα
ντουλάπι, γεμάτο γαστρονομικές δυνατότητες από την κουζίνα μέχρι το μπαρ του
σπιτιού. Σε θέματα rhum arrange, ο Jobello μιλά για μια απλή υποκείμενη αλήθεια: «Όσο καλύτερα είναι τα συστατικά, τόσο πιο νόστιμο είναι το προϊόν».

Εμείς στο mudler.gr προτείνουμε το συγκεκριμένο απόσταγμα να το δοκιμάσετε σκέτο με ένα μπλόκ πάγου ή εάν θέλετε μπορείτε να το προσθέσετε μέσα σε ένα κοκτέιλ για να δώσετε μια ακόμη εξωτική πινελιά.

Previous article
Next article
spot_img
spot_img