” Από που προέρχεται και ποια είναι τα υλικά παρασκευής της.”
Για πολλά χρόνια δύο χώρες διεκδικούν την πατρότητα της Βότκα, ο λόγος φυσικά είναι για την Ρωσία και την Πολωνία. Η πρώτη γραπτή αναφορά έγινε στις αρχές του 15ου Αιώνα στην Πολωνία. Η κυριολεκτική μετάφραση της λέξης είναι και πιθανών να έχει επηρεαστεί από το aquavite (το νερό της ζωής). Τα κείμενα εκείνης της εποχής αναφέρονται σε αποστάγματα κρασιού από ψωμί, το οποίο υπάρχει στην Ρωσία από τον 10ο Αιώνα και ονομάζεται Κβάς και μοιάζει με μπύρα.
Η πρώτη ύλη απο τη οποία παρασκευάζεται ειναι τα εξής: Δημητριακά (Κριθάρι, βύνη, σίκαλη, σιτάρι, αραβόσιτο), Πατάτα και σταφύλι.
Το διάφανο χρώμα, ο άοσμος και άγευστος χαρακτήρας του οφείλεται φυσικά στο φιλτράρισμα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος φιλτραρίσματος είναι μέσα από ενεργό άνθρακα η κεραμικό. Γενικά όμως υπάρχουν και άλλα φίλτρα που χρησιμοποιούνται όπως μάρμαρο, ασήμι και χρυσός.