ΑΡΧΙΚΗΕΝΗΜΕΡΩΣΗΓιάννης Φρούντας
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

spot_img

Γιάννης Φρούντας

Με τον Γιάννη συναντήθηκαν οι δρόμοι μας στην τελική φάση του πανελλήνιου διαγωνισμού του Saint James. Ο Γιάννης είναι ένα ενδιαφέρον άτομο με ωραίες απόψεις γύρω από πολλά θέματα του bartending. Πάμε να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Mudler: Πες μας λίγα λόγια για σένα

Γ.Φ: Είμαι ο Γιάννης Φρούντας είμαι 29 χρονών κατάγομαι από την Πάτρα όπου και σπούδασα σαν μηχανολόγος μηχανικός, παράλληλα με αυτό εργάστηκα στο κλάδο της εστίασης και τα τελευταία 3,5 χρόνια ζω στην Αθήνα και εργάζομαι ως bartender.

Mudler: Πότε & Πώς ξεκίνησες;

Γ.Φ: Πάνε αρκετά χρόνια σχεδόν 13 από όταν πήγα για πρώτη φορά ως βοηθός σερβιτόρου σε υπηρεσία catering, έπειτα εργάστηκα μερικά χρόνια σαν σερβιτόρος σε διάφορα μαγαζιά. Νυχτερινά club,σε παραλία, σε εστιατόρια, έπειτα σε take away καφέ όπου και μπήκα μέσα από το bar αλλά ως barista και στο επόμενο μαγαζί όπου και υπήρχε cocktail bar με κέρδισε και σίγα σίγα κατάλαβα ότι με αυτό θέλω να ασχοληθώ.

Mudler: Ποιο είναι το πρώτο cocktail που έφτιαξες;

Γ.Φ: Χμμ νομίζω mojito!

Mudler: Αγαπημένο Εργαλείο;

Γ.Φ: Λαβίδα γενικής χρήσης 30 εκ.

Mudler: Νικητής διαγωνισμού Saint James Rum Agricole, Συναισθήματα και εντυπώσεις;

Γ.Φ: Χαρά, πραγματικά πολύ ενθουσιασμός, προτείνω στους bartenders να το δοκιμάσουν έστω μία φορά όσο και αρνητικοί να είναι όπως ήμουν εγώ. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να μην κερδίσεις, κανένας δε βγαίνει χαμένος.

Mudler: Πώς είναι να συμμετάσχεις σ ένα παγκόσμιο τελικο;

Γ.Φ: Φοβερή εμπειρία, μπορώ να πω ότι κατάφερα και το απόλαυσα παρόλο το άγχος, γνώρισα bartenders από όλο το κόσμο ήπιαμε μαζί, σίγουρα αν γύριζα το χρόνο πίσω θα άλλαζα κάποια πράγματα αλλά εκεί έγκειται και η έννοια της λέξης “εμπειρία” και καταλαβαίνεις ότι βγαίνεις κερδισμένος!Εξάλλου το πραγματικό βραβείο ήταν ότι πήγα Παρίσι με τον Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο χαχα!

Saint James Cocktail
Saint James Cocktail

Mudler: Ποιο ήταν το νικητήριο cocktail του διαγωνισμού και η έμπνευση πισω από αυτό;

Γ.Φ: Το cocktail το ονόμασα Balisier είναι ένα λουλούδι που φύεται στην Μαρτινίκα το “νησί των λουλουδιών” όπως είναι και η καταγωγή του ονόματος της. Η έμπνευση προήρθε από τη διαδικασία παραγωγής του Saint James όπου παράγει την πρώτη ύλη και τη χρησιμοποιεί κατευθείαν μετά τη συγκομιδή της. Έτσι και γω πάτησα πάνω σε μια γαστρονομίκη τάση που χρησιμοποιείται πλέον και στα Bar και λέγεται farm to table. Πιστεύω επίσης οτι ταιριάζει πολύ στη χώρα μας, καθώς διαθέτουμε πολύ ποιοτική πρώτη ύλη και σε αυτό με βοήθησε πολύ ότι βρέθηκα στη Σύρο το περασμένο καλοκαίρι χρησιμοποίησα υλικά όπως τον ανθό θυμαριού που δεν υπάρχει στο εμπόριο πρέπει να τον συλλέξεις, το πράσινο ντοματίνι Σύρου όπως και το καπαρόφυλλο. Στόχος ήταν ένα πότο με umami γεύση που εκμεταλευέται την ποιοτική πρώτη ύλη για να αναδείξει το veggie profil του αποστάγματος. 45ml Cordial Dried Thyme Flower 50ml Saint James 1 cherry tomato Garnish:Capper Leave

Mudler: Αγαπημένο cocktail που σου αρέσει ν απολαμβάνεις στο σπιτι;

Γ.Φ: Απολαμβάνω συνήθως negroni το όποιο το διατηρώ στο ψυγείο ήδη μπλεντάρισμενο και νερωμένο και έτσι απλά το σερβίρω σε ενα ποτήρι με πάγο. Προφανώς θέλω κάτι εύκολο και ξεκούραστο στο σπίτι αλλά παράλληλα νόστιμο.Φλούδες από εσπεριδοειδή που έχω, λεμόνι και πορτοκάλι συνήθως. 30ml Broker’s:30ml Campari:30ml Punt E Mes :15ml Νερό, 3 σταγόνες αλατόνερο(80:20gr νερό:αλάτι)…Το φτιάχνω σε μεγάλες ποσότητες, το βάζω σε ένα μπουκάλι, το παγώνω ψυγείο και μπορώ να το σερβίρω οπότε θέλω.

Mudler: Σχέδια για το μέλλον;

Γ.Φ: Η εποχή μας δεν δημιουργεί έφορο έδαφος για να κοιτάμε πολύ μακριά, έτσι προτιμώ να κοιτάω το πιο άμεσο μέλλον. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να συγκεντρώνομαι στο παρόν.Θέλω να δουλέψω και να πειραματιστώ, διότι θεωρώ ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξελιχθείς πραγματικά.

Mudler: Tip για τους αναγνώστες του Mudler (Αυτοσχεδίασε με χιουμορ.)

Γ.Φ: Εμπιστέψου τον Bartender και μην του ζητάς να αλλάξει ή να αφαιρέσει κάποιο συστατικό μέσα από το signature cocktail του

spot_img
spot_img