Ώρα να γνωρίσεις τις τανίνες αλλα και τον ρόλο τους μέσα στο κρασί.

0
32

” Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποια κρασιά αφήνουν μια ξηρή, βελούδινη αίσθηση στο στόμα; Όχι έντονη γεύση, αλλά περισσότερο μια υφή – σαν κάτι που δεν φαίνεται, μα αλλάζει την εμπειρία της γουλιάς. Αυτή είναι η διακριτική παρουσία των τανινών.”

Οι τανίνες είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται στα σταφύλια, κυρίως στη φλούδα και τα κουκούτσια. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, όταν το κρασί έρχεται σε επαφή με αυτές τις στιβαρές πρώτες ύλες, οι τανίνες περνούν μέσα του και του χαρίζουν χαρακτήρα, δομή και, μερικές φορές, διάρκεια ζωής. Είναι ο λόγος που ένα καλό ερυθρό κρασί μπορεί να παλαιώσει όμορφα και να αποκαλύψει νέες πτυχές του με τα χρόνια.

Αλλά οι τανίνες δεν είναι απλώς θέμα χημείας ή οινολογίας. Είναι περισσότερο σαν την υφή ενός ωραίου υφάσματος – δεν τη βλέπεις, αλλά τη νιώθεις στο δέρμα σου. Έτσι κι αυτές, δεν έχουν άρωμα ή έντονη γεύση, αλλά σε κάθε γουλιά, αγγίζουν το στόμα σου σαν μια απαλή, λίγο τραχιά πινελιά που αφήνει το κρασί να αποκαλυφθεί σιγά-σιγά.

Αν είσαι φίλος των γευστικών εμπειριών, οι τανίνες είναι εκεί για να σε προκαλέσουν λίγο παραπάνω. Δεν είναι πάντα «εύκολες», όπως φυσικά οι πιο ενδιαφέρουσες και ειδικές απολαύσεις δεν είναι. Βέβαια όταν συνδυάζονται με το σωστό φαγητό, μια μπουκιά λιπαρού κρέατος ή ένα ώριμο τυρί, τότε η αίσθηση ισορροπεί και το κρασί «ανοίγει» με απρόσμενο τρόπο.

Όσο πιο πολύ εξοικειώνεσαι μαζί τους, τόσο πιο πολύ εκτιμάς την παρουσία τους. Είναι σαν να μαθαίνεις να απολαμβάνεις τη σιωπή ανάμεσα στις νότες μιας μουσικής σύνθεσης, δεν είναι εκεί για να ξεχωρίζουν, αλλά για να κρατούν όλα τα υπόλοιπα στη θέση τους.

Και την επόμενη φορά που θα σηκώσεις ένα ποτήρι ερυθρό κρασί, πάρε μια ανάσα, κράτησέ το λίγο στο στόμα σου και άσε τις τανίνες να σου πουν τη δική τους ιστορία. Ίσως δεν είναι τόσο «έντονες» όσο το άρωμα ή η γεύση, αλλά είναι αυτές που δίνουν ουσία, βάθος και διάρκεια στην κάθε εμπειρία. Οι τανίνες, είναι άλλωστε αυτές που δίνουν στο κρασί δομή, χαρακτήρα και διάρκεια. Δεν φωνάζουν, αλλά παίζουν βασικό ρόλο. Κι όσο τις μαθαίνεις, τόσο περισσότερο εκτιμάς το κρασί στο σύνολό του.