Ξεκινώντας τις χειμερινές μας αναζητήσεις περάσαμε μια βόλτα από την όμορφη πόλη της Δράμας, εκεί μας περίμενε ανυπόμονα ο φίλος μας ο Αντώνης Τσακίρης. Ο Αντώνης πέρα από δραστήριος μπαρτέντερ, ανήσυχο πνεύμα και φίλος, είναι και ο ιδιοκτήτης του μπαρ Fabrica Prod. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων έχει αφήσει το δικό του στίγμα στην ελληνική μπάρτεντινγκ σκηνή. Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε στον ίδιο να μας τα πεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Mudler: Ποιος είσαι ?
Α.Τ: Είμαι ο Τσακίρης Αντώνης, κανονικός άνθρωπος του 2023, μόνιμος κάτοικος της Ελληνικής επαρχίας και πιο συγκεκριμένα της Δράμας –αν και δεν βρίσκομαι συνέχεια εδώ λόγω επαγγελματικών ταξιδιών-, περήφανος πατέρας, λάτρης των τεχνών και των ανησυχιών, Podcaster και ιδιοκτήτης, head bartender και bar manager της FabriCa Prod.
Mudler: Που μπορεί να σε βρεί κάποιος ?
A.T: Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται λίγο ψάξιμο για να με βρει κάποιος με όλα αυτά που
διατηρώ και εξελίσσω ταυτόχρονα στην καθημερινότητα μου.
Θα μείνω στο ότι, είμαι ιδιοκτήτης και bartender της FabriCa Prod. Στην πόλη της Δράμας και εκεί, στο bar της καρδιάς μου μπορεί σίγουρα να με βρει και όποιος με ψάξει.
Mudler: Ποιο είναι το πρώτο cocktail που έφτιαξες ?
Α.Τ: Εδώ υπάρχει πολύ ενδιαφέρον, καθώς το πρώτο cocktail μου ήταν ένας οριακός
πειραματισμός, χωρίς αλκοόλ, σε μια από τις ατελείωτες εκείνες νύχτες στο bar της FabriCa, ενώ έπαιζα μουσική. –Ναι μουσική έπαιζα γενικότερα πίσω από τα bar έως τότε-
Αφού σκάλισα αρκετά τα διαθέσιμα υλικά μας στο bar και κατέληξα στην τότε συνταγή μου, με αυτό κέρδισα την πρώτη θέση στον διαγωνισμό «The Coca-Cola Experts» και ταξίδεψα στην Νέα Υόρκη. Τα υλικά μου αν θυμάμαι καλά ήταν, Πουρές από μανταρίνι, Φρέσκος χυμός Lime, Δυόσμος, Coca-Cola, Μοριακός αφρός από χαμομήλι και ένα Spray από ανθόνερο και πορτοκάλι.
Mudler: Αγαπημένο Εργαλείο ?
Α.Τ: Είμαι λάτρης του Negroni και του Dry Martini. Άρα όπως καταλαβαίνεις, δεν πάω πουθενά χωρίς το Bar spoon μου. Με έχει βολέψει απίστευτα το Salvatore Calabrese με την μεταλλική σφαίρα για εύκολο layering.
Mudler: Έχεις λάβει συμμετοχές σε αρκετούς πανελλήνιους διαγωνισμούς, έχεις κερδίσει και κάποιους από αυτούς. Πως αισθάνεσαι που μέσω των επιτυχιών αυτών ανεβάζεις το επίπεδο του bartending στην επαρχία ?
Α.Τ: Ναι σωστά. Ανοίγοντας το τεφτέρι μου για να σου απαντήσω, μετράω πάνω από 16
συμμετοχές σε διεθνής διαγωνισμούς, με επιτυχία στις τελικές 10άδες σε όλους, 5 νίκες και τουλάχιστον 3 παγκόσμιες διακρίσεις και συμμέτοχές σε άλλες χώρες.
Πώ πώ.. Τι ωραίες εποχές! Οι διαγωνισμοί είναι μια πολύ ωραία ανάμνηση στο μυαλό μου.
Για την ακρίβεια από τις πιο δημιουργικές φάσεις της ζωής μου. Ήταν μεγάλη ώθηση στις
γνώσεις, την εμπειρία και σίγουρα στα επιχειρηματικότητα μου.
Δεν νιώθω ότι εγώ προσωπικά ανεβάζω κάποιο επίπεδό, η επαρχία έχει να δώσει πάρα
πολλά από μόνη της. Για την ακρίβεια θεωρώ την Ελληνική επαρχία την ραχοκοκαλιά του bartending παγκοσμίως, όσο τραβηγμένο και αν ακούγεται αυτό.
Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά την τελευταία 5ετία, έχουν αναδυθεί εξαιρετικά bars και
προσωπικότητες εκτός Αθηνών, με τεράστιες διακρίσεις και τρομερό επαγγελματισμό. Χωρίς να θέλω να υποβιβάζω ή να υπονοήσω απολύτως τίποτα για την bartending σκηνή
της Αθήνας φυσικά. Πχ το Kerouac στην Αλεξανδρούπολη, η Κάψουλα στην Καβάλα, ο Κωνσταντίνος Ριστάνης και όλη η «σχολή» που έχει χτίσει στα Ιωάννινα, ο Δημήτρης Καϊταλίδης και η τρομερή συνεργασία του με τον Γιώργο Τερζάκη στην Θεσσαλονίκη, ο θείος Αντρέας (Γιαπράκας) και όλη η ομάδα του Βογατσικού 3, ο Γορίλας, ο κύριος Μπάκος μας με το «Κ» κεφαλαίο και το TribeCa, το Ρετούς στα Τρίκαλα, το Grooove και το Cube στον Βόλο, το Χάλαβρο στο Ηράκλειο Κρήτης και πολλά ακόμη φυσικά. Το πιο σημαντικό κατά την γνώμη μου ανακεφαλαιώνοντας, είναι να γυρίσουμε τα μάτια μας και έξω από τα κέντρα των μεγάλων πόλεων. Εκεί γεννιούνται οι θεσμοί και χτίζονται οι νέες τάσεις.
Mudler: Δημιουργός και ιδιοκτήτης της FabriCa Prod. Πως νιώθεις που έχετε καταφέρει να γίνει το μπαρ σας σημείο αναφοράς στην Ελλάδα ?
Α.Τ: Γελάω για λίγο και θα σου εξηγήσω γιατί..
Το έθεσες πολύ ρόδινα και ονειρεμένα ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι.
Όσο πιο μακριά βρίσκεσαι επιχειρηματικά, από τα αστικά κέντρα, τόσο πιο δύσκολα
πορεύεσαι όσο αναφορά την αναγνωσιμότητα και την εξέλιξη σου. Για αυτό και
παρατηρούμε ελάχιστα σοβαρά bar να διατηρούνται ανέπαφα για χρόνια εκτός Αθηνών.
Τόσο με βάση την ποιότητα τους, την δημιουργικότητα τους, την καινοτομία, το λεγόμενο “Fine Drinking” ή ακόμα και την εξέλιξη των υπηρεσιών τους.
Με λίγα λόγια λοιπόν, οι συνθήκες μας είναι αρκετά προσγειωμένες στο Βόρειο σημείο της
Ελλάδας που βρισκόμαστε, με πολύ περισσότερη προσωπική δουλειά από ότι θα
φανταζόταν ο καθένας που διαβάζει αυτήν εδώ την συνέντευξη και σημείο αναφοράς
είμαστε γενικότερα στην Ελλάδα και λιγότερο στην περιοχή μας.
Όσο αναφορά την FabriCa τώρα, θα πω ότι φέτος διανύει τον 8ο χρόνο λειτουργίας της και είμαι πολύ περήφανος για αυτό.
Εδώ, με διάφορά σχήματα μέσα στα χρόνια, ανέπτυξα την ιδεολογία του bar σε
πολύπλευρες μορφές τέχνης (κινηματογράφο, video production, Live Stage events &
comedy shows, λογοτεχνία και ποίηση, ζωγραφική κ.α.), εκπροσωπώντας την ίδια
φιλοσοφία από την πρώτη της μέρα, αυτή της απόλυτης φιλοξενίας, της ανάδειξης κάθε
μορφής τέχνης και ελεύθερης έκφρασης και των handcrafted cocktails με την χρήση
παραδοσιακών μεθόδων παρασκευής.
Βραβευτήκαμε το 2017 (46 καλύτερα bar στην Ελλάδα) και το 2019 (στα 16 καλύτερα bar της Ελλάδας) στο athinorama bar awards.
Επίσης το 2023 στα 16 καλύτερα bar της Ελλάδας στο flag in life bar awards.
Mudler: Τι σου αρέσει περισσότερο στην δουλεία σου ?
Α.Τ: Αυτή είναι ίσως η πιο εύκολη ερώτηση που μου έχεις κάνει.
Ξεκάθαρα θα πω ότι λατρεύω το κομμάτι της δημιουργίας, της ελευθερίας, της τέχνης και
της διασύνδεσης με τον κόσμο. Εκείνη την φοβερή στιγμή της σύνδεσης αυτού που
δημιούργησες, με τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου. Η αναμονή για την πρώτη αντίδραση, για το αν ψυχολόγησες σωστά την διάθεση του. Η μικρή κίνηση σου σε μια κουβέντα 2 ανθρώπων για να σπάσει ο πάγος και τελικά μπορεί να την κάνει σημαντική ή
πετυχημένη. Το αίσθημα της ολοκλήρωσης και της φιλοξενίας. Η εκπλήρωση μικρών στόχων, γιατί εκεί βρίσκεται τελικά και η απόλυτη ευτυχία στην δουλειά μας.
Mudler: Ποιο είναι το νέο σου εγχείρημα και που απευθύνεται ?
A.T: Στην πραγματικότητα έχω συνέχεια καινούρια εγχειρήματα που θα μπορούσαμε να μιλάμε για αυτά. Είμαι αρκετά ανήσυχος από την φύση μου και δεν θα μπορούσα να αρκεστώ με μια συμβατική καθημερινότητα στην ζωή μου. Φαντάζομαι ότι αναφέρεσαι στο “Happy Sour” και θα σου απαντήσω με βάση αυτό λέγοντας ότι είναι μια σκέψη μου που περιεργάζομαι εδώ και αρκετό καιρό, και την υλοποίησα φέτος.
Το “Happy Sour” είναι ένα PodCast που βασίζεται σε χρήσιμες πληροφορίες γύρω από τα bars, τα cocktails και τα αποστάγματα, μεθόδους εξέλιξης, δημιουργίας, βελτίωσης της
παιδείας, άλλα και εξοικονόμησης χρόνου και χρήματος.
Επίσης, πραγματοποιώ έρευνες και αναπτύσσω με την δική μου οπτική, ιστορικές
αναδρομές, γύρω από στις ζωές σημαντικών ανθρώπων, που με κάποιον τρόπο έχουν κοινή σύνδεση με τα αποστάγματα και τα Cocktails..
..ή και όχι. Εννοώ ότι σχεδόν πάντα πίσω από μια ωραία ιστορία, κρύβεται ένα αλκοολούχο ποτό. Όπως λέει και ένα πολύ γνωστό moto γύρω από το αλκοόλ,
“No great story ever started with someone eating a salad”
Τα επεισόδια είναι περίπου διάρκειας 15-20 λεπτών, είναι ολοκληρωτικά one man work,
όλα δηλαδή περνάνε από τα χέρια μου, επισήμως προβάλλονται σε μηνιαία βάση, εκτός
από κάποιες bonus εξαιρέσεις και μπορείτε να με βρείτε:
Ακολουθήστε και ενοχλήστε με ελεύθερα. 🙂
�� Spotify: https://spoti.fi/3t0jtYu
�� Google PodCasts: https://bit.ly/3EQvfYa
�� Apple PodCasts: https://apple.co/3Q2qIIN
�� YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCQ7N93sc3c11QhRiF0c7ebw
��Facebook: https://bit.ly/3RAgn82
��Instagram: https://bit.ly/3tfx5z6
��TikTok: https://bit.ly/3LEh8ZY
Mudler: Αγαπημένο cocktail που σου αρέσει ν απολαμβάνεις στο σπίτι ?
Α.Τ: Νομίζω ότι εν μέρη σου έχω απαντήσει στην συγκεκριμένη ερώτηση.
Για αρχή να σου πω ότι δεν πίνω στο σπίτι. Δεν έπινα ποτέ. Το ποτό είναι συνδυασμός
περιστάσεων, πραγμάτων και συνθηκών για μένα.
Πάραυτα είμαι λάτρης του Negroni όπως προανέφερα και θα αναφέρω μια πολύ εύκολη
συνταγή για το σπίτι:
ΒΗΜΑ 1ο
Σε ένα επαρκές βάζο, προσθέστε
2-3 φλούδες πορτοκαλιού,
2-3 κόκκους καφέ, (Προαιρετικά)
Ένα μικρό Pinch αλατιού (λατρεύω το καπνιστό αλάτι Κύπρου) (προαιρετικά)
Και ίσες ποσότητες
από Campari,
Rosso Vermouth (συνιστώ Carpano Antica Formula)
και Gin (με λίγη προσοχή στην επιλογή, καθώς κάθε Gin θα μας δώσει τελείως διαφορετικά αποτελέσματα στο τελικό μας ποτό)
ΒΗΜΑ 2ο
- Προσθέστε νερό σε μια κατσαρόλα (να σκεπάζει το βάζο σας περίπου στα 2/3),
τοποθετήστε την σε ένα μάτι στην χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει ο φούρνος
σας και μόλις φτάσει στην τελική θερμοκρασία το νερό, βάλτε μέσα το βάζο σας,
κλειστό και μαγειρέψετε στην ουσία το negroni σας για περίπου 60 λεπτά. - Σουρώστε και αφήστε το κρυώσει εωσότου έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προσθέστε κρυσταλλικό νερό σε ποσότητα περίπου 15% του μίγματος σας και
βάλτε το στο ψυγείο για 60 λεπτά τουλάχιστον πριν το σερβίρισμά του. - Σερβίρετε πάντα σε παγωμένα χαμηλά ποτήρια ποτού ή rocks, ιδανικά με κομμάτια
πάγου και πατώντας μια φλούδα πορτοκαλιού (Zest) ή μια πράσινη ελιά.
Mudler: Σχέδια για το μέλλον ?
Α.Τ: Πολλά και διάφορα. Τα περισσότερα ήδη είναι σε επίπεδο προετοιμασίας για την ακρίβεια. Στο επαγγελματικό κομμάτι μου, η έναρξη της φετινής περιόδου στην FabriCa Prod. Όπου επανερχόμαστε στις 13/10/23, έχουμε εξελίξει τον χώρο σε μουσική σκηνή, με νέους καταλόγους Cocktail και ανανεωμένη ομάδα και ταυτόχρονα κάτι καινούριο που έρχεται. Ως μια γενικότερη προσέγγιση σε αυτό που ετοιμάζουμε θα πω μόνο ότι θα είναι
εκπαιδευτικού περιεχομένου. Δεν θα αναφέρω πολλές λεπτομέρειες. Θα μαθευτεί όταν
έρθει η ώρα του. Στο προσωπικό μου επίπεδο πολλά ταξίδια, με projects και μπόλικες ανησυχίες γύρω από αυτά, video, φωτογραφία και κινηματογραφήσεις που ήδη είναι σε εξέλιξη (σε άλλο κομμάτι, έξω από το bar), γραπτά που θα βγουν στην φόρα στο άμεσο μέλλον και φυσικά οικογένεια.
Mudler: Tip για τους αναγνώστες του Mudler ?
Α.Τ: Ένα μικρό TIP που θα άφηνα με χαρά είναι μια μικρή υπενθύμιση που εμένα με βοηθάει πάντα.. Να βάζετε στόχους, αν τους θεωρείτε μεγάλους, να τους σπάτε σε κέρματα και να τους κυνηγάτε. Στις μικρές εκπληρώσεις τους βρίσκεται η πραγματική ευτυχία της ζωής. Και φυσικά, να μην συμβιβάζεστε σε κακές στιγμές, άγευστα φαγητά και ζεστά Gin Tonic. 🙂