” Ένα ζωντανο Ιταλικό παράδειγμα από το Go Local στο Go Global… “
Η ιστορία του Spritz ξεκινάει από την Β. Ιταλία και συγκεκριμένα από την Βενετία. Εκεί το Spritz είναι κάτι περισσότερο από μία απλή παρασκευή ενός ποτού, είναι ιεροτελεστία.
Στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα κατά την περίοδο όπου η Βενετία βρισκόταν υπό Αυστριακή κατοχή, οι Γερμανοί στρατιώτες συνήθιζαν να πίνουν τα ιταλικά κρασιά αραιωμένα με νερό η σόδα ώστε να μειώσουν τους αλκοολικούς βαθμούς γιατί είχαν συνηθίσει πιο ελαφριές γεύσεις όπως αυτή της μπύρας ενώ τα ιταλικά κρασιά είχαν πιο έντονη και βαριά γεύση.
Κάπως έτσι εμφανίστηκε η έκφραση Spritzen όπου αυτό ήταν ένας συνδυασμός από ίσα μέρη λευκού κρασιού με ίσα μέρη σόδας.
Ένα Spritz αποτελείται κυρίως από ένα ιταλικό bitter λικέρ, prosecco & σόδα. Οι πιο φανατικοί στην Ιταλία λατρεύουν περισσότερο να χρησιμοποιούν παραδοσιακά τα τοπικά κρασιά τους μαζί με ένα bitter λικέρ και μόνο μια γουλιά από prosecco.
Εξίσου απίθανο σ αυτό είναι η γαρνιτούρα του, η οποία παραμένει ανάμεσα σε μία φέτα πορτοκάλι η μία τραγανή πράσινη ελιά. Το μόνο σίγουρο σ αυτή την ιστορία είναι πως το Spritz έχει άπειρες επιλογές ώστε να βρείς αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην γεύση σου.
Τον δρόμο στην σύγχρονη εποχή τον έδειξε ένα πολύ γνωστό brand ενός Ιταλικού bitter λικέρ, εμείς εδώ θα μπορέσουμε σταδιακά να αναδείξουμε και άλλες επιλογές αυτού του μαγικού κόσμου.
Συστατικά
- 90ml Prosecco
- 60ml Red Bitter λικέρ
- 30ml Σόδα
- 4 dash Bitters
- Πορτοκάλι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα ποτήρι κρασιού τοποθετούμε τον πάγο πρώτα ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα να αλλοιώσουμε το ανθρακικό από το Prosecco.
Βήμα 2
Συνεχίζουμε ρίχνοντας την ποσότητα από το Prosecco
Βήμα 3
Μετά βάζουμε το bitter λικέρ μας και για το τέλος την σόδα
Βήμα 4
Μετά πραγματοποιώ μια μικρή ανάδευση ώστε να ομογενοποιηθεί το spritz μας
Βήμα 5
Αφού κάνουμε όλα τα βήματα ρίχνουμε τα bitters πορτοκαλιού μέσα και ψεκάζουμε τα αιθέρια έλαια από μία φλούδα από πορτοκάλι
Γαρνίρισμα
Γαρνίρουμε με μία περιποιημένη φλούδα από πορτοκάλι