” Το Dry Martini είναι ένα κλασικό κοκτέιλ γνωστό για την απλότητα και την κομψότητά του.”
Το πρώτο Dry Martini συνδέεται μερικές φορές με το όνομα ενός μπάρμαν που επινόησε το ποτό στο ξενοδοχείο Knickerbocker στη Νέα Υόρκη το 1911 ή το 1912. Κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες (1920-1933) η σχετική ευκολία της παράνομης κατασκευής τζιν οδήγησε στην άνοδο του μαρτίνι ως το τοπικά κυρίαρχο κοκτέιλ.
Το martini είναι το διασημότερο όλων και δεν υπάρχει σχεδόν κανένα άλλο όνομα που να συνδέεται στενότερα με τον εξεζητημένο κόσμο των μπαρ και των πολυτελών ξενοδοχείων. Όπως γίνεται συχνά, η προέλευση του είναι αδιευκρίνιστη, αλλά η θεωρία λέει ότι ο “καθηγητής” Τζέρι Τόμας, ένας διάσημος και επιδραστικός μπάρμαν του 19ου αιώνα, εφηύρε το ποτό στο ξενοδοχείο Occidental στο Σαν Φρανσίσκο, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1850 ή στις αρχές της δεκαετίας του 1860.
Καθώς η ιστορία λέει, ένας ανθρακωρύχος, έτοιμος να ξεκινήσει ένα ταξίδι στο Martinez της Καλιφόρνια, έβαλε ένα ψήγμα χρυσού στη μπάρα και ζήτησε από τον Thomas να του φτιάξει κάτι ιδιαίτερο. Ο Thomas δημιούργησε ένα ποτό που περιείχε τζιν Old Tom, βερμούτ, bitters και λικέρ Maraschino και το ονόμασε “Martinez” προς τιμήν του προορισμού του πελάτη. Μια παρόμοια θεωρία υποστηρίζουν και οι πολίτες του Martinez της Καλιφόρνια, οι οποίοι ωστόσο λένε ότι το ταξίδι του ανθρακωρύχου έγινε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κάπου γύρω στο, ένας ανθρακωρύχος σταμάτησε στο δρόμο του προς το Σαν Φρανσίσκο στο σαλόνι του Χούλιο Ρισελιέ στο Μαρτίνεθ και πλήρωσε με ένα σακί ψήγματα χρυσού για ένα μπουκάλι ουίσκι. Ο ανθρακωρύχος παραπονέθηκε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για την ποσότητα του χρυσού που είχε δώσει, οπότε ο μπάρμαν έκανε τη διαφορά αναμειγνύοντας τζιν και γλυκό βερμούτ συν bitters, λικέρ μαρασκίνο και μια ελιά, που το ονόμασε “Martinez Cocktail”.» Αυτό που είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου είναι ότι, ακόμα κι αν το Martini προέρχεται από το Martinez, το κοκτέιλ εξελίχθηκε τόσο πολύ τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα που έγινε κάπως διαφορετικό. Μερικές θεωρίες για να εξηγήσουν την προέλευση του Martini cocktail το βασίζουν στο πέρασμα των χρόνων όπου χάθηκε το ”z” από το αρχικό όνομα.
Την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, το ουίσκι επειδή χρειάζεται αρκετά χρόνια για να ωριμάσει έγινε αρκετά δύσκολο να το αποκτήσει κανείς, έτσι το Τζιν καθώς και η βότκα έγιναν τα αγαπημένα ποτά των Αμερικάνων σταρ του σινεμά, των πολιτικών αλλά και των συγγραφέων. Το μαρτίνι έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με το κοκτέιλ, που το κωνικό κολονάτο ποτήρι συχνά αναφέρεται ως ποτήρι μαρτίνι. Ο κοινωνικός κριτικός Henry Louis Mencken κάποτε αποκάλεσε το μαρτίνι ως ”την μόνη αμερικανική ανακάλυψη, η τελειότητα της οποίας μπορεί να συγκριθεί με ενός σονέτου”.
Υπάρχουν τόσες πολλές αναφορές γύρω από το διάσημο αυτό cocktail που θα μπορούσαμε να γράφουμε ατελείωτες ώρες αλλά νομίζω πως θα ήταν καλύτερα να μάθουμε ποια είναι η κλασσική συνταγή που το κάνει τόσο νόστιμο και αξιαγάπητο στις προτιμήσεις του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια.
Εμείς εδώ στο mudler.gr έχουμε ετοιμάσει την κλασσική συνταγή του Dry Martini με βασικό σκοπό να σας μεταφέρουμε σε μία αμερικάνικη ταινία έχοντας το βασικό πρωταγωνιστή ώστε να ζήσετε το πολυπόθητο American Dream.
Συστατικά
- 70 ml London Dry Gin
- 15 ml Sweet Vermouth
- 2 Dashes Lemon Bitters
Διαδικασία
Βήμα 1
Ξεκινάμε την συνταγή παίρνοντας τα υλικά μας σύμφωνα με την σειρά που αναγράφονται εκτός από τα bitters και τα τοποθετούμε στο ήδη παγωμένο mixing glass και αναδεύουμε για περίπου σαράντα δευτερόλεπτα.
Βήμα 2
Στην συνέχεια παίρνουμε τα bitters και τα ρίχνουμε στο παγωμένο ποτήρι μας κάνοντας κυκλικές κινήσεις για να απλωθεί σε όλο το ποτήρι, για να δώσουμε μια αρωματική νότα από εσπεριδοειδή πριν σερβίρουμε το παγωμένο martini.
Βήμα 3
Σερβίρουμε το παγωμένο Martini στο κατάλληλα προετοιμασμένο ποτήρι, αφήνοντας την γαρνιτούρα για το τέλος.
Extra Tip
Ιδανικά έχοντας το Vermouth στο ψυγείο εφόσον έχει ανοιχθεί για να μην αλλοιώνεται, καλό θα ήταν να έχουμε όσο το δυνατόν γίνεται και το Gin σε μια αρκετά παγωμένη θερμοκρασία. Το αποτέλεσμα θα είναι απλά μαγικό.
Γαρνίρισμα
Τοποθετούμε μια φλούδα λεμονιού αφού έχουμε ψεκάσει τα αιθέρια έλαια της ή μπορούμε να βάλουμε αντί αυτής μια τραγανή πράσινη ελιά.