“Η Don Julio είναι για πολλούς το απόλυτο σύμβολο αυθεντικής τεκίλας. Ακριβή, φινετσάτη, με φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Όμως μια πρόσφατη αγωγή στις ΗΠΑ εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την καθαρότητα και τη διαφάνεια του προϊόντος. Είναι όντως φτιαγμένη 100% από μπλε αγαύη, όπως υπόσχεται η ετικέτα;”
Αν έχεις πιει ποτέ ένα σφηνάκι Don Julio ή Casamigos και ένιωσες λίγο πιο «premium», δεν είσαι μόνος. Αυτές οι τεκίλες έχουν κατακτήσει τις παγκόσμιες αγορές και θεωρούνται οι Rolls-Royce του είδους. Αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν —εκτός από τη γεύση— είναι η υπόσχεση πως φτιάχνονται αποκλειστικά από 100% Blue Weber Agave, χωρίς άλλα πρόσθετα.
Μόνο που αυτό… ίσως δεν ισχύει 100%.

Πρόσφατα ξέσπασε ένας μικρός «σεισμός» στον κόσμο της τεκίλας. Μιλάμε για μια αγωγή που κατατέθηκε στις ΗΠΑ, εναντίον της Diageo, της πολυεθνικής πίσω από τα brands Don Julio και Casamigos. Η κατηγορία; Ότι τα προϊόντα τους μπορεί να μην είναι και τόσο “100% agave” όσο γράφει η ετικέτα. Κι εδώ ξεκινά το ενδιαφέρον κομμάτι.
Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι αναλύσεις σε εργαστήρια αποκάλυψαν ότι κάποιες παρτίδες τεκίλας περιείχαν αλκοόλη που δεν προέρχεται αποκλειστικά από μπλε αγαύη (Blue Weber Agave), αλλά και από… καλαμοσάκχαρο. Με λίγα λόγια, πως το ποτό αραιώνεται με φθηνότερη πρώτη ύλη χωρίς αυτό να αναφέρεται στην ετικέτα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα αυθεντικότητας αλλά και χρημάτων, αφού οι premium τεκίλες αυτές φτάνουν να κοστίζουν 60, 100 ή και 200 ευρώ το μπουκάλι — και το κοινό τις αγοράζει ακριβώς γιατί πιστεύει ότι πίνει «το καλό».
Η Diageo, φυσικά, δεν άργησε να απαντήσει. Απέρριψε τους ισχυρισμούς σαν “παράλογους και εντελώς αβάσιμους”, δηλώνοντας ότι ακολουθεί αυστηρά τα πρότυπα που θέτουν οι επίσημες αρχές του Μεξικού (CRT) και των ΗΠΑ (TTB). Υποστηρίζει ότι το προϊόν της είναι απολύτως νόμιμο και 100% από μπλε αγαύη, όπως αναγράφεται.
Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Το δικαστήριο πρέπει πρώτα να αποφασίσει αν θα τη δεχτεί ως «ομαδική αγωγή» (class action), δηλαδή αν αφορά μαζικά χιλιάδες καταναλωτές που εξαπατήθηκαν. Αν αυτό συμβεί, μπορεί να οδηγήσει είτε σε έναν εξωδικαστικό διακανονισμό με αποζημιώσεις, είτε ακόμα και σε κανονική δίκη. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μια διαδικασία που θα τραβήξει για μήνες, ίσως και χρόνια.

Το ενδιαφέρον είναι πως όλο αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η premium τεκίλα βρίσκεται στα καλύτερά της. Η Don Julio ειδικά σημειώνει ρεκόρ πωλήσεων, με αυξήσεις που ξεπερνούν το 30% και εντυπωσιακές συνεργασίες με καλλιτέχνες και events. Μπορεί λοιπόν ένα νομικό σύννεφο να ρίξει σκιά σε όλο αυτό το success story; Ίσως. Ή ίσως απλώς πρόκειται για μια παρεξήγηση που θα ξεκαθαρίσει γρήγορα.
Μέχρι τότε, η ερώτηση παραμένει: όταν σηκώνεις το ποτήρι και λες “στην υγειά μας”, είσαι σίγουρος τι ακριβώς πίνεις;