” Το Αμερικάνο cocktail εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1860 στο μπαρ του Gaspare Campari το γνωστό Caffe Campari στο Μιλάνο της Ιταλίας.”
Η ιστορία του Americano είναι αρκετά ενδιαφέρουσα αν και ελαφρώς μπερδεμένη καθώς υπάρχουν δύο εκδοχές για την σύλληψη της ιδέας του.
Σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές, ο Gaspare Campari, ο εφευρέτης του ομώνυμου λικέρ Campari, δημιούργησε για πρώτη φορά το Americano τη δεκαετία του 1860. Το σέρβιρε στο μπαρ του caffe Campari στο Μιλάνο ως πιο ελαφριά εκδοχή του κοκτέιλ «Milano-Torino».
Ο λόγος που υπήρχε αυτή η ονομασία ήταν επειδή το campari προέρχονταν από το Μιλάνο ενώ το γλυκό βερμούτ από το Τορίνο.
Πιστεύεται ότι το όνομα προέρχεται από τη δημοτικότητά του μεταξύ των Αμερικανών τουριστών. Και είναι πιθανό ότι το όνομα είχε επινοηθεί την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, όταν οι Αμερικανοί διψούσαν για καλά ποτά επισκεπτόμενοι την Ευρώπη.
Δεδομένου ότι το κοκτέιλ έχει μόνο τρία συστατικά, είναι σημαντικό κάθε συστατικό να είναι όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερης ποιότητας. Το Campari είναι μία κατηγορία από μόνο του. Μπορείτε να επιλέξετε το αγαπημένο σας γλυκό βερμούτ, έχοντας πλέον αρκετές επιλογές στη ελληνική αγορά αλλά είναι επιτακτική ανάγκη το βερμούτ να είναι φρέσκο, που σημαίνει ότι μετά το άνοιγμα του πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο γιατί θα αρχίσει να αλλάζει γεύση μέσα σε ένα μήνα από το άνοιγμα του μπουκαλιού. Το μόνο που μένει τώρα είναι το ανθρακούχο νερό. Μια καλή σόδα ή ένα premium ανθρακούχο μεταλλικό νερό με άφθονες μπουρμπουλήθρες θα ενώσει το πικρό Campari και το γλυκό βερμούτ, καθιστώντας το ποτό δροσιστικό και ιδανικό για το σβήσιμο της δίψας.
Με τη φύση του cocktail να είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα αλκοόλ, το Americano είναι ότι καλύτερο να απολαύσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμη και πριν από το γεύμα. Είναι ελαφρύ, γευστικό και με τη γλυκόπικρη, αφρώδη γεύση του, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί βρίσκεται πάντοτε στις πρώτες επιλογές των λάτρεις των κλασικών κοκτέιλ.
Εμείς εδώ στο mudler.gr έχουμε ετοιμάσει την κλασσική συνταγή του Americano με βασικό σκοπό να συνοδεύσει τις ευχάριστα τις στιγμές σας.
Συστατικά
- 30 ml Campari
- 30 ml Sweet Red Vermouth
- Top Up (Απογέμιση) Soda
- (Προαιρετικά) 2 Dash Aromatic Bitters
Διαδικασία
Βήμα 1
Ξεκινάμε την συνταγή παίρνοντας τα δύο πρώτα υλικά σύμφωνα με την σειρά που αναγράφονται και τα τοποθετούμε στο ήδη παγωμένο ποτήρι.
Βήμα 2
Στην συνέχεια προσθέτουμε τον πάγο μέσα και αναδεύουμε ελαφρά.
Βήμα 3
Απογεμίζουμε με την σόδα, λίγο κάτω από το χείλος του ποτηριού.
Βήμα 4
Προαιρετικά ρίχνουμε δύο σταγόνες από αρωματικά Bitters.
Γαρνίρισμα
Τοποθετούμε μια φλούδα πορτοκαλιού αφού έχουμε ψεκάσει τα αιθέρια έλαια της η μπορούμε να βάλουμε αντί αυτής μια αποξηραμένη φέτα πορτοκάλι ή δύο κερασάκια ποικιλίας amarena.