spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

spot_img

Sake

” ΤΟ ΣΑΚΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΣΟΔΩΝ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. “

Τι είναι το Σάκε και ποιές είναι οι κατηγορίες του.

Το Σάκε με την μακρά ιστορία και το βαρύ παρελθόν του είναι το εθνικό ποτό της Ιαπωνίας. Μπορεί η Ιαπωνία να καυχιέται πως το σάκε αποτελεί το εθνικό της ποτό, ωστόσο η ιστορία του συνδέεται και με τον Κινεζικό αλλά και τον Κορεάτικο πολιτισμό, χώρες στις οποίες καταναλώνεται ευρέως και σήμερα. Κάθε χρόνο φέρνει κοντά στα 100εκ Δολάρια στην Ιαπωνία από τις πωλήσεις του στο εξωτερικό.
Τα σάκε δεν είναι απόσταγμα, πολύ απλά γιατί δεν αποτελεί προϊόν απόσταξης, αλλά ζύμωσης. Συχνά λοιπόν ως κατηγορία το βρίσκουμε πλάι στις μπύρες και το κρασί. Το Σάκε είναι το προϊόν αλκοολικής ζύμωσης πολτού ρυζιού. Το ρύζι βράζεται και στην συνέχεια προστίθεται, ο Koji, μύκητας που μετατρέπει το άμυλο του ρυζιού σε απλά ζάχαρα για να προστεθεί στην συνέχεια η μαγιά. Ακολουθεί η διαδικασία ζύμωσης για 18-32 ημέρες, το φιλτράρισμα, η αραίωση και η παστερίωση πριν εμφιαλωθεί.

Τα χαρακτηριστικά που διαχωρίζουν τις κατηγορίες εξαρτώνται:
Α) από το ποσοστό του ραφιναρίσματος του κόκκου του ρυζιού που επιτυγχάνεται με την τριβή, το οποίο επηρεάζει την ποιότητα, τη γεύση και το άρωμα.
Β) από το εάν γίνεται με μηχανικό τρόπο η με τα χέρια
Γ) από το εάν στον πολτό του ρυζιού έχει προστεθεί αλκοόλ ή όχι.

Οι πιο γνωστοί τύποι Σάκε είναι:
Futsu-Shu: Είναι ένα απλό-κανονικό σάκε και αποτελεί τα 2/3 της παραγωγής του σάκε.
Junmai-Shu: Είναι από 100% ρύζι που έχει χάσει το 30% του εξωτερικού του περιβλήματος.
Honiozo-Shu: Σε αυτό τον τύπο Σάκε έχει προστεθεί ένα πολύ μικρό μέρος από αλκοόλ στο τελευταίο στάδιο της ζύμωσης.
Ginzo-Shu: Σε αυτό τον τύπο Premium Σάκε ο κάθε κόκκος ρυζιού έχει χάσει τουλάχιστον το 40% του εξωτερικού περιβλήματος του.
Daiginzo-Shu: Σε αυτή τη Super Premium κατηγορία Σάκε το ρύζι ραφινάρεται ακόμη περισσότερο ώστε να χάσει το 65% του εξωτερικού του περιβλήματος.

spot_img
spot_img